تاثیر سفر به شهرک سلامت بر کیفیت زندگی بیماران. شهرکهای سلامت بر خلاف مجموعه های درمانی که نوعی نگاه شیمحور به بیمار دارند و به تعبیر دیگر برخی اعمال مراقبتی مرتبط با جسم فرد و خوراندن برخی داروها به بدن بیمار را اصل میداند، نگاه جامع تر به بیمار به مثابه انسان دارد. در این نگاه جامع روان بیمار و همینطور شیوه زندگی وی هم در این نگاه به اندازه تغییرات درمانی در بدن وی اهمیت دارد. حتی در بعدی وسیع تر در مورد برخی بیماران نگاه خانواده محور به سلامت موتور محرک درمان در شهرک سلامت است. از این نظر فرایند تک بعدی بدنی/فیزیکی(اصالت صرف دارو و جراحی) درمان در شهرک سلامت جای خود به نگاه چند بعدی زندگیمحور میدهد و نگاه حاکم بر شهرک ارتقا کیفیت همه ابعاد زندگی بیماران و نه فقط از بین یک بیماری است.
جامعیت درمان در شهرک سلامت
شهرک سلامت یک بیمارستان معظم نیست. یک بیمارستان معظم تنها بخشی از ارگانیسم شهرک سلامت است. انواع امکانات رفاهی و تفریحی گرفته تا وجود دانشگاه علوم پزشکی شهرک سلامت به معنا واقعی کلمه به مجموعه ای پویا و سرزنده تبدیل میکند که در ان به معنای واقعی کلمه زندگی در جریان باشد. عموما در نگاه معمول آرامش بیمارستانی نوع آرامش قبرستانی است. در شهرک سلامت تعریف آرامش سکوت کشنده و افسردگی آور آرامستان ها نیست. بیماران در فرایند درمان بنا به نظر پزشک و همینطور روانشناس مشاور به اندازه ای که امکان از امکاناتی چون داشتن همراه، برخوردار از شرایط گشت و گذار در شهرک و بهره مندی از امکانات نقریحی متناسب سازی شده با شرایط انواع بیماران برخوردار خواهند بود.
نکته:
نکته بسیار مهم این است که آرامش ظاهری قبرستانی حاکم بر مجموعه های معمول درمانی میتواند مسبب افسردگی و به تبع تحلیل رفتن شدید مکانیسم دفاعی بدن شود و ضمن اختلال در روند درمان، آسیبهای گاه غیرقابل جبران دیگری نیز به او وارد کند .
بنابراین در نگاه جامع شهر سلامت به امر درمان بعد روانی و جسمانی توامان لحاظ میشود و همینطور در سطح سلامت روانی تنها به سلامت فردی توجه نمیشود چراکه فرد در شبکهای اجتماعی رشد که حلقه اول آن خانواده است و از این نظر فرد محصول سبک زندگی خاصی است که در داخل یک خانواده و شبکه ای اجتماعی توسعه یافته است. بنابراین در کنار پزشکان، شهرک سلامت از مشاوران روان درمان برای ارائه مشاوره های کاربردی به بیماران مسلح است تا بیمارانی که به خصوص ممکن است با عود مجدد بیماری به واسطه تداوم سبک زندگی خاص روبرو شوند، راهنمایی موثر داده شود
تحرک حین درمان
بسیاری از بیماران و همراهی که به مجموعه های بیمارستانی کلان شهرها مراجعه میکنند به خصوص برای فرار از ترافیک یا آلودگی یا هزینه های بالای مراکز تفریحی و رفاهی معمولا در بیمارستان یا همراه سرا و مهمان سرا یا خانه دوست و آشنا حبس میشوند. این عدم تحرک به خصوص زمانی که فرایند طولانی باشد، علاوه بر افسرده ساز بودن، مسبب یا مشدد برخی از بیماریها است. وجود باشگاه هی ورزشی متناسب سازی شده باشرایط بیماران و همینطور برگزاری تورهای گردشگری یا مسابقات ورزشی میان بیماران و همراهان آنها به فضای شهرک تحرک و پویایی فوق العاده تاثیرگذاری خواهد گذاشت
جمع درمان و سیاحت کنار خانواده
از مزایای شهرک سلامت این است که تقریبا همه امکانات رفاهی و تفریحی و ورزشی که زمینه تحرک جسمی و شکوفایی روانی وی را آنهم بدون گرفتار آلودگی و ترافیک و همینطور با هزینه های متناسب در اختیار بیماران و همراهان قرار میدهد. وجود این امکانات حتی میتواند باعث شود که بیماران با بیش از یک همراه بلکه به همراه خانواده خود به شهرک سلامت سفر کنند و بدینگونه علاوه بر مزیت همراهی خانواده در طی دوران درمان و نقاهت، خود خانواده نیز میتواند به سفر مذکور به عنوان سفری سیاحتی نگاه کند
شهرک سلامت با هویت اسلامی
تاثیر سفر به شهرک سلامت بر کیفیت زندگی بیماران. اگرچه شهرک سلامت بنا بر اهداف متعالی انسانی به هر فردی صرف نظر از عقیده و گرایش مذهبی خدمات درمانی می دهد (اساسا چه از زاویه دید قسم بقراطی پزشکان و چه از زاویه دید اسلامی پزشکان موظف به ارائه خدمات به بیماران با هر زمینه و گزایش فکری هستند)، اما با توجه به اینکه ایران یکی از کشورهای مهم اسلامی است و بسیاری از گردشگران سلامت را مسلمانان منطقه تشکیل میدهند، مرکز شهرک سلامت به عنوان یک شهر کوچک اسلامی طبیعتا مسجد است و مسجد متناسب اعیاد و مناسبتهای مذهبی انواع برنامه ها را برگزار میکند.
قطعا این فعالیتها در تقویت روحیه بیماران مسلمان نقش به سزایی خواهد داشت. برگزاری تورهای زیارتی برای امکان متبرکه در ایران برای گردشگران سلامت و همینطور برگزار جلسات منظم قرآن و جشنهای مذهبی چون فطر و قربان و غدیر و همینطور برگزاری مراسم مربوط به شهادت امام حسن علیه اسلام در ایام محرم به طور خاص برای بیماران با مذهب شیعه که آمار نشان دهنده در اکثریت بودن آنان دارد، هویت سلامت اسلامی خواهدساخت.
طب مکمل سنتی
اگرچه جریان حاکم بر پزشکی امروز به دیده شک به طب جایگزین نگاه میکند اما همسو به تعدیلهای صورت گرفته اخیر در نگاه اخیر شهرک سلامت میتواند ارائه دهنده خدمات به کسانی باشد که طب مکمل بهره بگیرند. همانطور که از کاربرد کلمه مکمل روشن است، مدیران شهرک سلامت به طب سنتی به عنوان رقیب یا جایگزین نگاه نمیکنند و این اعتقاد که دستاوردهای طب سنتی تا زمانی که در تعارض آشکار با دستاوردهای علوم پزشکی مدرن نباشد، میتواند در کنار پزشکی امروز کمک کار فرایند بهبودی بیماران باشد.
کمک بیماران به همدیگر
همچنان که امروزه در امر آموزش یادگیری از همتا به اندازه یادگیری از معلم در کلاسهای دانشآموز-دانشجومحور تعاملی اهمیت دارد، در فرایند درمان مجمع بهبودیافتگان که تحت نظر روابط عمومی شهرک متشکل شده اند تجربیات خود را از حضور در شهرک و همینطور فرایند درمان به گردشگران سلامت حاضر در شهرک یا گردشگرانی که مصمم به حضور در شهرک هستندف انتقال خواهند داد. در واقع، برای دریافت این نکته تغییر کیفیت زندگی تا چه میتواند به تغییر سبک زندگی وابسته است و افرادی همفکر و همداستان با ما چطور موفق به چنین تغییری شده اند، انتقال تجربیات همتایان(در اینجا بهبودیافتگان) بسیار بیشتر میتواند موثر باشد تا مشاوره کارشناسان.
نتیجه گیری
تاثیر سفر به شهرک سلامت بر کیفیت زندگی بیماران. نگاه تک بعدی به سلامت به مثابه امری صرفا جسمانی در شهرک سلامت جایی ندارد. شهرک سلامت براساس این ایده محوری شکل گرفته است. ارتقا سلامت ممکن نیست مگر با بالا بردن کیفیت زندگی که امری است جسمی و روانی. از این نظر امکانات و زیرساختهای متعدد رفاهی و تفریحی در کنار امکانات درمانی و ترکیب اعمال مراقبتی با برنامه های مختلفی گروهی که به تقویت توان روحی و روانی گردشگران سلامت می انجامد. درک قدیمی فردگرا و جسمانی از سلامت را با درک خانواده محور و جسمی-روانی جایگزین میسازد. به این ترتیب بیماران طی یک سفر به ظاهر درمانی تجربه ای از ارتقا کیفیت زندگی خود در طول دوره درمان را به دست خواهند آورد. حتی بعد از سفر میتواند الهامبخش تغییرات مثبت پایداری در سبک زندگی آنها شود.
[…] گزارش مرزنیوز و به نقل از نسیم سلامت خاتم؛ در این نگاه جامع روان بیمار و همینطور شیوه زندگی وی هم […]